EDE   •   VEENENDAAL   •   BARNEVELD   •   RHENEN   •   KESTEREN   •   WAGENINGEN   •   EDERVEEN   •   LUNTEREN   •   WEKEROM

Veenendaal wordt 4e op NK Tegelwippen

ValleiNieuws

Veenendaal wordt 4e op NK Tegelwippen

5 oktober 2021 | Nieuws, Persberichten

In het afgelopen half jaar hebben heel veel stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen plaatsgemaakt voor groen. Er zijn ruim anderhalf miljoen tegels gelicht in heel Nederland. En in Veenendaal wipten we met z’n allen maar liefst 45.870 tegels uit de grond.

Tegels vervangen

Van 30 maart t/m 30 september deed Veenendaal mee aan het NK Tegelwippen. Inwoners en gemeente deden mee door tegels te vervangen voor groen. Wethouder Engbert Stroobosscher is trots op de 4e plaats van Veenendaal: “Dit is de eerste keer dat we meedoen en dan meteen in de top-5 staan, dat is een hele prestatie. We hebben gemerkt dat het NK Tegelwippen niet alleen een ludieke strijd is, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact.”

Tegelcontainer en de Tegeltaxi

In Veenendaal stortten inwoners, ambtenaren en de wethouder zich het afgelopen half jaar enthousiast op de competitie: er werd tweemaal een tegelcontainer ingezet waar inwoners kosteloos hun tegels konden afvoeren en cliënten van De Bombardon van Reinaerde, werkplek voor mensen met een beperking, reden met de Tegeltaxi die inwoners konden bellen om een kleine hoeveelheid tegels te laten ophalen. Als bonus kregen alle tegelwippende inwoners een waardebon voor planten van Tuincentrum De Wildernis.

“Omdat meer dan 60% van de oppervlakte van Veenendaal privébezit is en wij inwoners opriepen om te ontstenen en te vergroenen, wilden wij dat onze inwoners hun tegels dan ook kosteloos kwijt konden. En dat is goed gelukt, het liep storm bij de containers en ook de Tegeltaxi heeft met regelmaat gereden,” aldus wethouder Stroobosscher. “En volgend jaar doen we gewoon weer mee. De manier waarop, daar gaan we de komende maanden over nadenken. Voor nu willen we alle inwoners bedanken die hun tuin vergroend hebben, petje af!”

Minder tegels, meer impact

Tegels wippen klinkt misschien als een ludieke activiteit, maar wanneer we massaal de handen uit de mouwen steken heeft het daadwerkelijk effect. Met de hevige regenbuien en de extreme wateroverlast in Nederland, België en Duitsland nog vers in het geheugen, is het zaak alle zeilen bij te zetten om onze omgeving meer klimaatbestendig te maken. Te beginnen in de eigen achtertuin, want in totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond (meer dan Nationaal Park de Hoge Veluwe). En op basis van luchtfoto’s berekende ingenieursbureau Cobra dat 60% van de Nederlandse tuinen is betegeld. Wanneer tegels worden vervangen door groen, helpt dit wateroverlast te verminderen, biedt het koelte in tijden van hitte en houdt de grond water vast bij droogte. Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de biodiversiteit. Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor onze mentale gezondheid.

Gemeente Rucphen winnaar van het NK Tegelwippen

Gemeente Rucphen heeft het meeste aantal tegels per inwoner gewipt en wint de Gouden Tegel. Gemeente Den Haag heeft effectief de meeste tegels gewipt (201.334) en wint de Gouden Schep.

Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is eindstand van alle 81 gemeenten te vinden.

Foto: Fotostudio7 Veenendaal

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Onderwerp

Pin It on Pinterest