Theehuis Bennekom verplaatst

ValleiNieuws

Theehuis Bennekom verplaatst

1 april 2022 | Nieuws, Persberichten

Vrijdag 1 april is het monumentale Theehuis van landgoed Hoekelum verplaatst. Om precies te zijn is het 11,6 meter naar het noordwesten verschoven. De eveneens monumentale schuur, die erachter staat, blijft op zijn huidige plek staan.

De verplaatsing is noodzakelijk om ruimte te maken voor de nieuwe Parklaan. Om het Theehuis te kunnen behouden heeft de gemeente Ede eerder besloten het rijksmonument aan te kopen. Na de verplaatsing wordt het Theehuis gerestaureerd. Wethouder Peter de Pater: “Door deze bijzondere verplaatsing kan er een veilig en breed fietspad worden aangelegd en worden de mogelijkheden verbeterd om de Parklaan veilig over te steken. Ik ben er blij mee, zeker omdat we hiermee ons erfgoed zorgvuldig bewaren voor de toekomst.”

Een meter omhoog

In en rondom het Theehuis zijn veertien vijzels geplaatst die het monument ongeveer een meter optilden. Vrijdagochtend werd het Theehuis op rolbanen geplaatst en is het gebouw verrold naar zijn nieuwe locatie. Dat neemt wat tijd in beslag, het rollen gaat met zo’n 2.5 meter per uur. Aangekomen op zijn nieuwe plek wordt het Theehuis wederom opgevijzeld om de rolbanen te kunnen verwijderen en het Theehuis op de nieuw aangelegde fundering te laten zakken. Het plaatsen op de fundering gebeurt in de week van 4 april.

Grondige restauratie

Bijzonder en zeldzaam aan het Theehuis is dat het bestaat uit een theepaviljoen uit 1836 met een aangebouwde dienstwoning uit 1912. Na de verplaatsing wordt het gehele Theehuis grondig gerestaureerd en wordt de omliggende grond opnieuw ingericht. Hierbij wordt rekening gehouden met de indertijd zorgvuldig aangelegde tuin- en parkontwerp van Landgoed Hoekelum en de zichtlijnen vanaf het Landgoed naar het Theehuis.  Ook krijgt het paviljoen zijn karakteristieke dakbekroning uit 1836, een zogenoemde ‘Turkse tent’, weer terug.

Meer info over het Theehuis op de site van Oude Bennekom >

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Onderwerp