Plantsoenen Lunteren en Ederveen vernoemd naar verzetshelden

ValleiNieuws

Plantsoenen Lunteren en Ederveen vernoemd naar verzetshelden

28 juni 2021 | Nieuws, Persberichten

De gebr. Van der Mheen en Gerard Lambert krijgen een eigen plantsoen. Burgemeester René Verhulst onthulde vrijdag 25 juni hun straatnaamborden in Lunteren en in Ederveen. Dit gebeurde in aanwezigheid van nabestaanden.

In 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede op aanbeveling van de straatnamencommissie besloten dat twintig verzetsmensen uit Ede, Bennekom, Lunteren en Ederveen een eigen straat of plantsoen zullen krijgen. Op 22 april 2017 zijn de 20 gekozen namen in aanwezigheid van de nabestaanden in het Akoesticum gepresenteerd. In de verzetswijk op het voormalig kazerneterrein zijn inmiddels vijftien straten vernoemd.

Onlangs heeft het college besloten dat in Lunteren het plantsoen tegenover het Westhoffhuis aan de Dorpsstraat 28 de naam Gebroeders van der Mheenplantsoen krijgt. En dat in Ederveen het plantsoen bij het oorlogsmonument aan de Bruinhorst de naam Gerard Lambertplantsoen zal dragen.

Verzet

De broers Wim en Henk van der Mheen zijn lid van de verzetsgroep Lunteren, die onder leiding staat van Flip van de Pol en Aart Roelofsen. Zij nemen deel aan allerlei verzetsactiviteiten, zoals wapendroppingen, koerierswerk en aan de ontsnappingsoperatie Pegasus I waarbij in één keer 138 voornamelijk Britse militairen naar de eigen linies worden teruggebracht. In opdracht van geheim agent Henk van Loenen gaan zij naar het bevrijde zuiden om contact te leggen met de geallieerden, maar daarbij komen zij in de Betuwe bij Dodewaard om het leven.

Gerard Lambert is een verzetsman van het eerste uur. Hij sluit zich aan bij de Raad Van Verzet(RVV). Bij het ontstaan van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) begin september 1944 gaat Gerard over naar de BS-staf Ede. Hij wordt zwaar gezocht door de SD, de Duitse Sicherheits Dienst. Na zijn arrestatie wordt hij door deze dienst verschrikkelijk gemarteld en uiteindelijk door SD-man Ries Janssen op 15 april 1945 in hun hoofdkwartier in de Wormshoef in Lunteren vermoord.

De verzetshelden zijn bijgezet in het Mausoleum aan de Vossenakker waar elk jaar op 4 mei hun namen worden genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Onderwerp