Keukenkanjers bij De Dorpsbeuk in Scherpenzeel

ValleiNieuws

Keukenkanjers bij De Dorpsbeuk in Scherpenzeel

16 november 2022 | Nieuws, Persberichten

Leerlingen van groep 5/6 van Basisschool De Dorpsbeuk uit Scherpenzeel bezochten 15 november 2022 Tuinderij ’t Struykgewas. De kinderen oogsten enkele wortelen, pastinaak en prei. Het proeven van palmkool en boerenkool was wel even wennen en viel wisselend in de smaak.

De Dorpsbeuk is de pilotschool in Regio Foodvalley die meedoet aan het programma Keukenkanjers, een voedseleducatieprogramma. Een programma waarbij kinderen leren over gezonde voeding. Waar komt onze voeding vandaan?Hoe moet je voedsel bereiden? En hoe smaakt voedsel eigenlijk?

Leerzame middag

De kinderen waren enthousiast. De middag was leuk, maar vooral ook leerzaam en lekker. Naast het oogsten en proeven van de verschillende groenten, hebben de leerlingen ook pompoenen bekeken en gewogen. Er werd gekeken naar hoe boerenkool en prei uit de grond komt. Maar ook wat er gedaan moet worden voordat de groenten in de winkel liggen.

Aan het einde middag konden vragen gesteld worden aan de tuinder, Pieter Struyk. De leerlingen wilden van alles weten: hoe lang hij al tuinder is, hoe zijn werkdag eruit ziet en hoeveel groenten er gekweekt worden in de tuinderij. Maar ook hoe aardappelen ontstaan en hoe lang deze onder de grond zitten.

Wethouder Gerard van Deelen (Scherpenzeel), bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Voedsel in Regio Foodvalley: ‘‘Het is heel belangrijk dat we kinderen op jonge leeftijd laten zien waar ons voedsel vandaan komt en wat gezonde keuzes zijn. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn heel leergierig en hebben vaak zelf ook goede ideeën als het gaat over duurzaamheid en voedselproductie. Voor een duurzame en gezonde voedselsector hebben we alle generaties nodig.’

Tuinder Pieter Struyk heeft de leerlingen uitgenodigd om nog een keer langs te komen en te helpen met aardappels rooien. Wethouder Gerard van Deelen heeft een afspraak met de kinderen gemaakt om een keer te komen proeven als ze gaan koken met deze groenten.

Keukenkanjers

Een gezonde toekomst begint met kennis over gezonde voeding. Vanuit die gedachte hebben verschillende partijen uit de regio’s FoodValley, Noordoost-Brabant en (Greenport) Venlo de handen ineengeslagen om een voedingseducatieprogramma te ontwikkelen. Het resultaat: Keukenkanjers, een interactief programma voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8. Tijdens het Keukenkanjers-programma bezoeken de leerlingen een teler, nemen ze deel aan kookworkshops en volgen ze theorielessen over voeding.

Het programma van Keukenkanjers is een samenwerking tussen Smaaklessen van de Wageningen University & Research (WUR), Stichting Kids University for Cooking (Venlo) en Stichting Smaakcentrum (Cuijk. Deze organisaties brengen hun programma’s en expertise samen en ontwikkelen een format dat niet alleen voorziet in een inhoudelijk lesprogramma, maar ook gericht is op organisatie en praktische uitvoering. Een uitgebreid handboek en toolkit maken het mogelijk om straks in iedere willekeurige Nederlandse gemeente op een wetenschappelijk onderbouwde manier les te geven over gezonde voeding. Naast deze uitvoerende partijen is er een grote groep van organisaties op het gebied van voeding en gezondheid die meedenken en mee ontwikkelen.

Samenwerken aan gezondheid

Om te komen tot een goed uitvoerbaar programma loopt er momenteel een pilot in vijf gemeenten: Meierijstad, Cuijk, Venlo en Scherpenzeel. De lessen en organisatie worden geëvalueerd en aan de hand van de resultaten van het onderzoek wordt het programma verder geoptimaliseerd. Keukenkanjers heeft als ambitie om de gevalideerde lesmethode uiteindelijk opgenomen te krijgen in het curriculum van het basisonderwijs in heel Nederland.

Keukenkanjers bij De Dorpsbeuk in Scherpenzeel
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Onderwerp