EDE   •   VEENENDAAL   •   BARNEVELD   •   RHENEN   •   KESTEREN   •   WAGENINGEN   •   EDERVEEN   •   LUNTEREN   •   WEKEROM

Bijzondere schoolboerderij in Barneveld

ValleiNieuws

Bijzondere schoolboerderij in Barneveld

7 oktober 2021 | Nieuws, Persberichten

Dít is bijzonder onderwijs!

Vrijdag 1 oktober begonnen Jan-Dirk (18) uit groep A7en Wim (16) uit groep A6 met voorbereidende werkzaamheden van de te bouwen schoolboerderij “De Schoutenhoeve” op het terrein naast de Rehobothschool in Barneveld. Dit initiatief van de school is bijzonder in Nederland.

Bouwrijp maken

Leerlingen, vrijwilligers en personeel werken nu samen om het terrein geschikt te maken voor graafwerkzaamheden. De tegels van de oude voetbalkooien moeten uit de grond en zorgvuldig worden opgestapeld en opgeslagen en vormen straks het terras rondom de schoolboerderij. Binnenkort gaat de eerste schop in de grond voor de bouw.

Dierenliefhebbers

Na vele jaren praten, plannen maken en afwachten, gaat een lange gekoesterde wens van kinderen en betrokkenen in vervulling. Eindelijk kunnen Jan-Dirk en Wim hun handen uit de mouwen steken. Behendig wipt Wim met de schop een tegel uit de grond en Jan-Dirk legt deze makkelijk en snel op de stapel. Geregeld wisselen ze hun werk af. Wim: “Ik werk het liefst buiten. Het is belangrijk om goed op te stapelen. En de stapels mogen niet te hoog, je moet een keer stoppen. Als je het niet goed op de kar verdeelt, breek tie.“ Genoeg gesproken. Het liefst gaat hij aan de slag en weg is Wim. Weer door! Ook Jan-Dirk werkt het liefst buiten. Hij vindt het stenen stapel geweldig en hij ziet ook uit naar de verzorging van de dieren in de kinderboerderij. Hij heeft thuis een hond, geiten, schapen en hij houdt van zijn beesten.

Kinderboerderij leert goed samenwerken

Alice Jager (onderwijsassistente): “De kinderboerderij biedt ons nieuwe kansen en zeker de bouw alleen is al ontzettend functioneel! De kinderen vinden werken in de praktijk gewéldig! Je ziet ze overleggen hoe het werk het beste aangepakt kan worden. Dat is prachtig om te zien. Maar ook voelen ze dat hun werk hier écht gewaardeerd wordt en dat hun werk bijdraagt tot een resultaat, de kinderboerderij. Ze worden nu helemaal meegenomen in het proces. Ieder kind met zijn eigen talent groeit in ontwikkeling.” De jongens groeien door samenwerken aan de bouw van deze schoolboerderij. “Dit is iets wat voor ons normáál is, en niet spéciaal!” Docente Heleen Elshoff knikt bevestigend: ”Ja, het is belangrijk dat de kinderen van meet af aan worden meegenomen in het proces. Je ziét ze inderdaad groeien en dat is geweldig!”

Initiatiefnemer P.J. Westerlaken, bestuurder van de Rehobothschool: “Het is een prachtige plek en ik geniet nu al van het enthousiasme van de leerlingen, hun ouders, de vrijwilligers en collega’s. Speciaal is dat ouders en bedrijven én ook de kerken uit onze achterban de schoolboerderij van harte sponsoren, omdat onze kinderen ook hun kinderen zijn. Dat is bijzonder onderwijs!”

Opening in 2022

In het eerste kwartaal 2022 willen we de schoolboerderij feestelijk openen. We zullen ons maximaal inspannen dat deze schoolboerderij in Barneveld voor honderden kinderen, voor net zo veel vrijwilligers en voor de collega’s een speciale en sociale plek wordt. Voor informatie: https://www.schoutenhoeve.nl/

Op de foto zie je Jan-Dirk (18) uit groep A7 samen met Wim uit groep A6 stenen sjouwen voor op de pallet.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Onderwerp

Pin It on Pinterest